Do novootvorenej sabinovskej väznice presúvajú prvých odsúdených

11.04.2007 Celý región

Prešov/Sabinov 11. apríla (TASR) - Prvá necelá stovka odsúdených nastúpi vo štvrtok do výkonu trestu v novootvorenom oddelení v Sabinove Ústavu na výkon väzby (ÚVV) so sídlom v Prešove.
Ide o presun zo zariadení na západnom Slovensku - v Dubnici nad Váhom a v Hrnčiarovciach nad Parnou pri Trnave. Do konca apríla presunú do Sabinova asi 200 odsúdených. Celková kapacita novej väznice, nachádzajúcej sa v rekonštruovaných priestoroch vojenských kasární, je 324 miest.
Oddelenie na výkon trestu s minimálnym stupňom stráženia otvorili v pondelok 2. apríla za prítomnosti ministra spravodlivosti SR Štefana Harabina. Prevažne prvýkrát odsúdení - iba muži - tu budú pykať za také trestné činy ako výtržníctvo, krádeže, porušovanie domovej slobody.
Riaditeľ ÚVV Prešov Dušan Grajciar informoval, že oddelenie patrí svojím charakterom medzi najprogresívnejšie zariadenia výkonu trestu v SR. Má prispieť k humanizácii väzenstva na Slovensku. Pre odsúdených má riaditeľstvo ÚVV pripravených 150 pracovných príležitostí u rôznych súkromných firiem. Realizuje sa aj proces ich resocializácie prostredníctvom rekvalifikačných kurzov na také profesie ako murár, kuchár, sústružník. Podľa Grajciara má zriadenie oddelenia v Sabinove aj sociálny aspekt. Odsúdení sa dostanú bližšie k domovu, čo môže prispieť k ich náprave. Za dobré správanie môžu opustiť na niekoľko dní väznicu.
 

Vyberte región